Inhalatie instructie diskus.

Ga naar beneden

Inhalatie instructie diskus.

Bericht  Yvonne moderator op di okt 14, 2008 11:41 am

Dit is de inhaltie instructie van de diskus. Dat is de puffer in ronde vorm, als een schijf. (Oranje=flixotide=ontstekingsremmend, Blauw=ventolin (salbutamol)= kortdurend luchtwegverwijder, Paars=Seretide=combi=ontstekkingsremmend + langdurig luchtwegverwijder)

1. Houd de Diskus horizontaal met het opschrift naar boven toe gericht zodat je gemakkelijk kan aflezen hoeveel dosissen er nog beschikbaar zijn. Controleer elke inhalatie of er nog wel peoder beschikbaar is.

2. Open de Diskus door de inkeping met je duim naar rechts te schuiven tot je "Klik" hoort, zodanig dat het mondstuk te voorschijn komt.

3. Laad de diskus op door het kleine klepje eveneens helemaal naar recht te verschuiven.

4. ADEM rustig en VOLLEDIG UIT naast de Diskus. De Diskus ver van de mond verwijderd houden opdat hij niet vochtig wordt.

5. Houd het hoofd rechtop en iets achterover. Neem het mondstuk tussen de tanden en lippen. Doordat de luchtwegen dan zo recht mogelijk zijn, vergemakkelijkt de penetratie van het geneesmiddel in de diepere luchtwegen en vermindert de neerslag van het geneesmiddel op de achterste keelwand.

6. ZO KRACHTIG, SNEL EN DIEP mogelijk inademen, om al het poeder in de longen te doen belanden. Aangezien het product lactose bevat, proeft u onmiddellijk het geÔnhaleerde poeder (dit is een controle).

7. Verwijder de inhalator een eind van de mond en HOUD DE ADEM 5 ŗ 10 tellen IN. Adem langzaam uit door de neus, niet door de Diskus om een goede opname van het geneesmiddel te verzekeren en om zo weinig mogelijk werkzame stof uit te blazen. De Diskus uit de mond nemen opdat hij, bij uitademen, niet vochtig zou worden.

8. De Diskus sluiten door de inkeping met de duim naar links te schuiven.

9. Wacht ťťn minuut voor een volgende inhalatie en herhaal de verschillende stappen van de hele procedure. Je moet de Diskus weer sluiten om hem weer te kunnen opladen.

10. Bij gebruik van corticosteroÔden de mond met water spoelen ter voorkoming van lokale infecties (o.a. schimmels) en van heesheid door atrofie van de spiertjes van de stembanden. Bij voorkeur twee maal gorgelen, steeds het spoelwater uitspuwen.

Tips: -CorticosteroÔden inhaleren voor eten: tijdens het eten wordt de mond- keelholte nog eens extra gereinigd.
- Tips: Bij gebruik van 2 verschillende diskus, bv ventolin en flixotide, eerst degene nemen met de luchtwegverwijder en na 15 min de andere, de longen staan dan meer open voor de ontstekingsremmer en die kan beter geinhaleerd worden.

Groeten Yvonne
avatar
Yvonne moderator
Admin

Vrouw Aantal berichten : 283
Leeftijd : 43
Woonplaats : Papendrecht
Registration date : 16-05-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum