Het onderzoek

Pagina 1 van 2 1, 2  Volgende

Ga naar beneden

Het onderzoek

Bericht  Ini op do aug 14, 2008 11:11 am

Beste mensen,

De initiatiefnemers van dit forum hebben de indruk gekregen dat bronchiŽctasieŽn als ziekte - dus zonder de onderliggende ziekte COPD - in ons land, en waarschijnlijk in de hele westerse wereld, niet veel voorkomt. Tegenwoordig wordt immers iedereen ingeŽnt tegen kinderziekten waardoor deze ziekte kan ontstaan en zich op latere leeftijd openbaren. Bovendien is TBC - ooit een grote veroorzaker van bronchiŽctasieŽn -uitgebannen. In de zogenaamde ontwikkelingslanden waar weinig gezondheidszorg is, ligt het aantal bronchiŽctasiepatiŽnten veel hoger. (Bron: Merkc Manuel).

Het lijkt ons daarom interessant om hier eens een onderzoek naar te doen. Dit kan uiteraard alleen met uw medewerking en daarom stellen wij aan iedereen die deze topic leest Ė dus ook de niet-leden - de vraag: informeer eens bij je huisarts en/of longarts hoeveel bronchiŽctasiepatiŽnten bij hen in de praktijk bekend zijn en meldt dat hier als je wilt. Je zou ons enorm helpen, want dit forum is mede bedoeld om meer bekendheid aan deze ziekte te geven, zowel ten behoeve van de patiŽnt zelf als van de behandelend arts. Dit komt alle patiŽnten ten goede.

Ook artsen zijn uiteraard van harte uitgenodigd om hun opgave te doen.
Eventueel kunnen zij zich als gesprekspartner voor onze groep aanmelden bij het Open Platform, wat wij erg op prijs zouden stellen.

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Namens het team forumbeheer,
Ini

NB In dit topic wordt alleen geturfd, dus geen vragen stellen s.v.p.


Laatst aangepast door Forumbeheer op di nov 25, 2008 3:50 pm; in totaal 1 keer bewerkt
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Lilian moderator op di aug 26, 2008 4:41 pm

Hallo Ini,

Toen ik vorige week bij de huisarts was heb ik naar het aantal BE pat. gevraagd. Ik kreeg er niet een echt antwoord op. Hij begon zijn verhaal dat hij wel eens pat. doorstuurde waarvan de longontsteking maar slecht geneest en over mensen met copd.Na dit hele verhaal had ik nog geen duidelijk antwoord en kreeg het gesprek een andere wending en stond ik alweer buiten.Ik kreeg niet de indruk dat hij nog meer pat. in zijn praktijk had maar wil er op een ander tijdstip nog eens naar vragen.

Groetjes Lilian
avatar
Lilian moderator

Vrouw Aantal berichten : 902
Leeftijd : 54
Woonplaats : Vlijmen
Registration date : 10-06-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Gast op di aug 26, 2008 6:02 pm

Hallo Lilian,

Hartelijk dank voor je moeite. Uit je verhaal krijg ik ook niet de indruk dat jouw arts patiŽnten heeft met enkel bronchiŽctasieŽn: hij draait er mooi omheen. En aan mensen met COPD hebben we al helemaal niets, want die krijgen BE in het laatste stadium van hun ziekte, zo ik las. Dus dat hoort niet bij ons ziektebeeld.

Misschien oordeel ik te vroeg, maar uit wat mij toe ter ore kwam, krijg ik heel erg de indruk dat er maar weinig artsen zijn met pure BE-patiŽnten. Dat is erg in ons nadeel.

Groet,
Ini

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  rita op vr aug 29, 2008 9:14 am

Hallo Ini ,
Ben Woensdag naar HA geweest, heb hem niet op de man af gevraagd hoeveel ptn hij heeft met BE maar heb dit verweven in mijn gesprek waaruit bleek dat hij geen ptn heeft die geopereerd zijn aan BE maar hij heeft wel ptn met BE, heb hem ook niet gevraagd hoeveel ptn hij heeft , maar heeft er wel ervaring mee, hij heeft een heel drukke praktijk en bijna heel het dorp gaat bij hem, hij heeft ook al twee extra dokters aangenomen om samen mee te werken. Van ťťn ptn kon hij mij zeggen dat zij vanaf haar pensioen al tien jaar geen infectie meer heeft gehad door het regelmatiger leven en meer rust, daarvoor had zij constant infectie's zoals ik nu.
Zal volgende week ook navragen bij mijn LA. Maar deze is ook veel jonger en dus op praktisch vlak ook minder ervaren met BE.
Groetjes
Rita

rita

Vrouw Aantal berichten : 75
Leeftijd : 61
Woonplaats : BelgiŽ
Registration date : 20-07-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Gast op vr aug 29, 2008 4:20 pm

Hallo Rita,

Jij ook bedankt voor je medewerking.

Ik ga je volgende bericht verplaatsen en de reacties erop ook, want anders volgen mensen het niet meer. Het komt nu te staan onder Plekje voor zieken en beterschapswensen.

Hier blijft staan wat je dokter heeft gezegd over het aantal be-patiŽnten in zijn praktijk, en dan even via mijn woorden. Hij heeft er dus in elk geval 2, want hij heeft het over een dame die met pensioen is en nu nooit meer ontstekingen heeft en jou dan erbij. Maar verder noemt hij geen aantallen, zegt wel ervaring te hebben, maar geeft hij hele fout adviezen.

Beheerder
Ini

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Gast op ma okt 06, 2008 3:08 pm

Enni meldt dat haar longarts gezegd heeft ongeveer 100 BE-patiŽnten te hebben en dat valt me valt me mee: er zijn er dus wŤl een behoorlijk aantal en den lande. Ik vraag me nu weer af hoeveel patiŽnten zo'n longarts in totaal heeft, dan krijg je een aardig beeld.

Groet,
Ini

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Yvonne moderator op di okt 07, 2008 12:06 pm

100 b.e pt bij 1 longarts ?
Nou dat vind ik een boel zeg. Of zou hij ook de COPD en CF- pt erbij rekenen ?

Groeten Yvonne
avatar
Yvonne moderator
Admin

Vrouw Aantal berichten : 283
Leeftijd : 43
Woonplaats : Papendrecht
Registration date : 16-05-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Gast op wo okt 08, 2008 7:16 pm

Dat had ik ook al bedacht Yvonne, dit kan m.i. nooit kloppen.

Groetjes,
Ini

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Enni op do okt 09, 2008 6:38 pm

Hallo Yvonne en Ini,

Ik zie opeens dit bericht en dacht gelijk maar even reageren, Ik heb aan mij LO gevraagd hoeveel BE patiŽnten
hij heeft, hij zit in het Reinier de Graafgasthuis in Delft.

Verder weet ik het ook niet.

Groetjes Enni.

Enni

Vrouw Aantal berichten : 156
Leeftijd : 71
Woonplaats : De LIer
Registration date : 18-07-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Yvonne moderator op vr okt 10, 2008 10:00 am

Hoi Enni,

CF en COPD pt kunnen ook bronchiectasieen krijgen, dus vandaar dat ik me afvraag of hij die er ook bij telt.
Vooral de COPD pt die be heeft vind ik niet bij onze groep horen, zij hebben die b.e. door een duidelijke oorzaak (roken) en vaak op oudere leeftijd.
Ik ben mn geintresseerd in het aantal b.e. gevallen, die geen andere longziekten erbij hebben, waar dus de b.e. zonder duidelijke reden is ontstaan of altijd al aanwezig was.
Ik heb in Rotterdam gewerkt, een praktijk met 4000 pt en had nog nooit een pt opgemerkt met b.e. Ik heb daar alle pt die longmed gebruiken gescreend. Wellicht zijn er een paar door geglipt , dat zou nog kunnen, maar dat zou nooit zo zijn geweest als het er tientallen met b.e. geweest zouden zijn...dus ik schat dat er daar zeker maar max 5 pt zouden kunnen zitten met b.e.

Groetjes Yvonne
avatar
Yvonne moderator
Admin

Vrouw Aantal berichten : 283
Leeftijd : 43
Woonplaats : Papendrecht
Registration date : 16-05-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Ini op vr okt 10, 2008 11:31 am

Hallo Enni,

Bedankt voor dat je het hebt willen vragen hoor, al zijn wij zo sceptisch over het antwoord. Jij hebt je best gedaan en meer dan dat kun je niet doen toch Wink Very Happy

Lieve groet,
Ini
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Gast op vr okt 10, 2008 2:48 pm

Dag mensen,
Onlangs hoorde ik bij de bijeenkomst met lotgenoten dat er gesproken werd over 1000-1500 b.e. patienten in Nederland. Een longarts in het ziekenhuis waar ik behandeld wordt, heeft weleens gezegd dat hij er elke week 1 patient met b.e. voorbij ziet komen. Daar zal een groot deel met COPD zijn neem ik aan. M.n Cystic fibrose patienten hebben b.e. Ik las laats dat 50% van de CF- patienten ook b.e. hebben (wetenschappelijk artikel). Met andere woorden: het wordt tijd dat we Bronchiectasieen als autonome aandoening op de kaart zetten en aandacht voor vragen.
groetjes, Johanneke

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Gast op vr okt 10, 2008 5:55 pm

Dank voor je informatie Johanneke, daar kan ik me helemaal in vinden en is ook ons streven, anders zou dit hele forum er wat mij betreft niet zijn geweest. Iedereen hier loopt te hoop tegen in elk geval onbegrip, plus verkeerde of tegenstrijdige voorschriften v.w.b. de behandeling. Maar wat stel jij voor? Hoe gaan wij dat doen?

Groet,
Ini

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

reactie van Aly

Bericht  Aly op vr okt 10, 2008 6:39 pm

Hallo allemaal,
Zelfs ik weet na meer dan dertig jaar niet hoe ik aan BE kom . Eerst zeiden ze dat ik waarschijnlijk tb zou hebben gehad in de oorlog om dat mijn krasjes op kwamen.En ik wist dat mijn moeder en mijn broer in de oorlog tb hebben gehad. Later zeiden ze dat het waarschijnlijk van longontstekingen kwam die ik als Baby en als kleuter vaak gehad heb.Later dachten ze aan CF omdat mijn zweettest een paar keer te hoog was .Maar dat kon haast niet want dan moest ik al veel langer veel zieker zijn .Nog later zou ik een lichte vorm van copd hebben , terwijl ik nooit gerookt heb , maar dat zou ook weer kunnen komen van long ontstekingen .Het komt er dus op neer dat ik het Eigelijk nog niet weet hoe ik aan BE kom. Waarschijnlijk heb ik het al heel lang .Want toen mijn dochter is geboren die nu 48 jaar is .Moest ik in het ziekenhuis blijven omdat ik steeds verhoging en een te hoge bloedbezinking had .Er zijn toen long foto,s gemaakt en zagen iets op mijn long .Toen zeiden ze dat dat waarschijnlijk een lidteken was van TB .zonder dat ik dat wist.Volgens mij was dat al BE . Pas 18 jaar later is het echt geconstateerd .Ik heb zo het idee na al deze verhalen dat ze nog niet veel verder gekomen zijn met onderzoek.dit moest ik even kwijt.
Hartelijke groet Aly.

Aly

Vrouw Aantal berichten : 580
Leeftijd : 84
Woonplaats : Drachten
Registration date : 22-04-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Gast op vr okt 31, 2008 11:46 am

Naar aanleiding van de weinige reacties die op dit verzoek komen, kan ik toch wel enigszins opmaken dat longartsen niet precies zullen begrijpen waar wij naar vragen als we hun aantal bronchiŽctasieŽnpatiŽnten willen weten.

Vraag dus naar het aantal patiŽnten in hun praktijk dat alleen bronchiŽctasieŽn heeft en geen andere longziekte erbij, net als jij dus. Ik ben benieuwd wat dan het resultaat zal zijn. Het is enorm belangrijk om dit te weten voor ons, omdat immers onze behandeling afhangt van de ervaring en het behandelprotocol (door het ziekenhuis afgesproken) dat de longarts juist bij onze ziekte meent te moeten toepassen. Als wij allen als COPD-patiŽnten worden behandeld, dan is dat onjuist en kan het zelfs de ziekte verergeren.

Groet,
Ini

(Forumbeheerder en initiator)

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

reactie van Aly

Bericht  Aly op vr okt 31, 2008 3:29 pm

hallo Ini.
Dat ben ik met je eens .Op het eerst volgende bezoek aan mijn longarts zal ik vragen hoeveel pateinten hij heeft met BE zonder onderliggende ziekte.Mijn HA heb ik gevraagd via email maar hij reageerd niet .Wacht maar even af.
Hartelijke groet Aly.

Aly

Vrouw Aantal berichten : 580
Leeftijd : 84
Woonplaats : Drachten
Registration date : 22-04-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Ini op wo dec 24, 2008 5:07 pm

Naar aanleiding van de weinige reacties die op dit verzoek komen, kan ik toch wel enigszins opmaken dat longartsen niet precies zullen begrijpen waar wij naar vragen als we hun aantal bronchiŽctasieŽnpatiŽnten willen weten.

Vraag dus naar het aantal patiŽnten in hun praktijk dat alleen bronchiŽctasieŽn heeft en geen andere longziekte erbij, net als jij dus. Ik ben benieuwd wat dan het resultaat zal zijn. Het is enorm belangrijk om dit te weten voor ons, omdat immers onze behandeling afhangt van de ervaring en het behandelprotocol (door het ziekenhuis afgesproken) dat de longarts juist bij onze ziekte meent te moeten toepassen. Als wij allen als COPD-patiŽnten worden behandeld, dan is dat onjuist en kan het zelfs de ziekte verergeren.

Groet,
Ini

(Forumbeheerder en initiator)
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Enni op vr jan 09, 2009 10:24 am

Hallo,

ik kom net bij de la vandaan, hij heeft geluisterd en dat was goed ik mag nu 4 maanden weg blijven inplaats van 3 en dan eerst een foto laten maken. Ik heb het weer gevraagt over het aantal be patienten, hij zei bij bv 300 patienten heeft hij 75% met be. Geen copd er bij. En longemfyseem is een heel ander verhaal.
Nexium moest ik blijven slikken omdat je van maagzuur ook kan gaan hoesten. Ik sla wel eens over dat is goed. Ik hoest bijna geen slijm op zoals veel anderen.

Op dit moment voel ik me niet echt lekker mijn temperatuur was vanmorgen dan ook 37.7. Het verbaasde me al dat ik nog niet mee gedaan hebt met al die grieperige mensen, maar misschien valt het mee, blijf vandaag verder maar in huis.

Groetjes Enni.

Enni

Vrouw Aantal berichten : 156
Leeftijd : 71
Woonplaats : De LIer
Registration date : 18-07-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Enni op vr jan 09, 2009 10:30 am

Ik vergeet nog te melden dat er ook wel een aantal buitenlanders bij die 75% zitten en het heeft toch te maken met verwaarloze longontstekingen en tbc. Bij mij denkt hij van longontsteking.

Nogmaals groetjes en een prettig weekend.

Enni.

Enni

Vrouw Aantal berichten : 156
Leeftijd : 71
Woonplaats : De LIer
Registration date : 18-07-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Ini op vr jan 09, 2009 12:22 pm

Als dit zo is Enni, dan vraag ik me stomverbaasd af waarom Yvonne en ik onze apothekers uit hebben moeten leggen wat bronchiŽctasieŽn is en waarom ze erop reageerden met: nooit van gehoord. Maar ook uiteraard weer, waarom het bij velen van ons zo lang heeft geduurd voor men aan deze ziekte dacht, en waarom mijn longarts na 5 jaar nog steeds zo enthousiast is 'zijn ontdekking'.

Lieve groet,
Ini
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Huisarts en BE

Bericht  els op za feb 28, 2009 10:31 pm

Yvonne moderator schreef:....Ik heb in Rotterdam gewerkt, een praktijk met 4000 pt en had nog nooit een pt opgemerkt met b.e. Ik heb daar alle pt die longmed gebruiken gescreend. Wellicht zijn er een paar door geglipt , dat zou nog kunnen, maar dat zou nooit zo zijn geweest als het er tientallen met b.e. geweest zouden zijn...dus ik schat dat er daar zeker maar max 5 pt zouden kunnen zitten met b.e. Groetjes Yvonne
Yvonne, omdat jij assistente bent geweest kun je mij misschien zeggen hoe het zit met de griepinjecties.
Ik loop er tegen aan, dat de specialist hier niets over zegt en dat de huisarts mij niet oproept. Mijn vraag is: een van hen zou toch aan de BE patient moeten doorgeven dat deze een griepinjectie moet halen?
Verder zou ik op huisarts-niveau tegen alle huisartsen willen zegen dat BE mogelijk is zonder koorts en zonder dat het te horen is in de longen. Ook zouden huisartsen volgens mij duidelijker moeten zijn over hoest. Ik heb namelijk heel veel jaren gedacht dat mijn hoest uit de keel kwam. Ik had gewild dat mijn huisarts mij dit beter had uitgelegd en ook had hij mij terug moeten laten komen als de hoest niet over ging. Want ik hoestte altijd, maar ik vond dat normaal en niet alarmerend. (wel lastig).


Laatst aangepast door els op za feb 28, 2009 10:34 pm; in totaal 2 keer bewerkt (Reden van aanpassing : Titel toegevoegd plus tikfout)

els

Vrouw Aantal berichten : 26
Leeftijd : 64
Woonplaats : niet ingevuld
Registration date : 03-08-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Ini op do maa 19, 2009 7:27 pm

Hallo Els,

Omdat dit bericht hier maar blijft staan en Yvonne het kennelijk niet gezien heeft (ze heeft het heel druk met het opzetten van een eigen bedrijfje en ze is nu trouwens met vakantie) even een reactie van mij. Mijn longarts heeft niet aan de huisarts doorgegeven dat ik een griepprik zou moeten hebben. Ik heb zelf bij de huisarts aangekaart dat ik meende daarvoor in aanmerking te komen. De assistente mopperde erover niets van de longarts gehoord of gelezen te hebben. Wij moeten dat dus kennelijk zelf bedenken, al zal dat niet voor een ieder van ons gelden, mag ik hopen.

Ze maken er een zooitje van met ons. Maar dat jouw huisarts niet onderkent heeft dat jij bronchiŽctasieŽn zou kunnen hebben, omdat je voortdurend hoestte, bewijst mij dat ook deze arts weer eens niet op de hoogte was van het bestaan van onze ziekte. Dat zit echt niet in hun lespakketje omdat men gedacht heeft dat deze ziekte niet meer voorkomt nu de TBC is uitgebannen en kinderen worden ingeŽnt tegen de kinkhoest. Dat mensen ook bronchiŽctasieŽn kunnen krijgen door een stevige, verwaarloosde, of meerdere longontsteking(en) heeft men kennelijk niet bedacht. Vooral kinderen hebben tegenwoordig vaak last van hun longen, is me opgevallen. Dat zal misschien iets met milieuverontreiniging te maken hebben. In elk geval vermoed ik dat zij kandidaten voor toekomstige bronchiŽctasieŽn zouden kunnen zijn.

Groetjes,
Ini
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

onderscheid cf en BE minder van belang

Bericht  dlk op wo dec 23, 2009 4:42 pm

Hoi,
Volgens mij is het onderscheid of iemand BE heeft en daarnaast CF heeft minder van belang. Iemand kan namelijk een hele subtiele variant van CF hebben, dat tot BE heeft geleid. Daarmee kan je nog steeds erkennen dat iemand BE heeft, maar de oorzaak zou kunnen liggen in de subtiele variant CF. Voor de therapie zou het waarschijnlijk niet uitmaken. In beide gevallen wordt iemand die BE met antibiotica behandeld.
mvgr.
Dlk

dlk
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Ini op wo dec 23, 2009 8:47 pm

Hallo Dlk,

Bedankt voor uw posts. Dat gebeurt ons niet vaak in het open forum, zo u opgemerkt zult hebben.

U schrijft:

dlk schreef:Volgens mij is het onderscheid of iemand BE heeft en daarnaast CF heeft minder van belang. Iemand kan namelijk een hele subtiele variant van CF hebben, dat tot BE heeft geleid. Daarmee kan je nog steeds erkennen dat iemand BE heeft, maar de oorzaak zou kunnen liggen in de subtiele variant CF. Voor de therapie zou het waarschijnlijk niet uitmaken. In beide gevallen wordt iemand die BE met antibiotica behandeld.

Het gaat er ons om dat BE (h)erkend wordt als een ziekte die op zichzelf staat, dus zonder onderliggende ziekte die er de aanleiding toe geeft. De reden dat wij daar zo op gebrand zijn, is dat BE zo vaak niet herkend wordt of dat het vreselijk lang duurt (decennia worden in het forum genoemd en dat is geen uitzondering). Daar gaat dus heel veel lijden en onzekerheid aan vooraf.

Hieruit volgt logischer wijze dat er niet bij elke arts gedegen kennis van behadeling is, omdat BE niet in het 'lesboekje' over ziektes en behandelingen voor schijnt te komen. Ons streven is dus die bekendheid te verkrijgen.

Voor de behandeltherapie zal het inderdaad niets uitmaken of er een subtiele variant van CF aan de ziekte ten grondslag ligt. Hierop wordt trouwens ook niet altijd gescreend bij. Zolang artsen nog verbaasd staan als er een gevalletje van zgn. geÔsoleerde BE ontdekt wordt (pas onder de scan trouwens), en menen dat zoiets niet kan voorkomen, zijn wij niet tevreden Wink.

AB (antibiotica) bij longinfecties is inderdaad een juiste behandeling, maar daarzou eerst een snelle kweek vooraf kunnen gaan, zodat de juiste AB wordt toegediend. Maar ook een snelle aanvang met zo'n middel is discutabel: het afweersysteem zou sterk genoeg moeten zijn om dat aan te kunnen als er geen sprake is van al te hoge koorts. Dus is het opkrikken van het afweersysteem in de eerste plaats van groot belang. De longen blijken niet zozeer door de longonsteking zelf verder te beschadigen, maar door de onstane BE die zich meestal uitbreidt (hoeft echter niet zo te zijn). Verder krijgen de meeste BE-ptn een inhaler met ontstekingsremmer voorgeschreven, waarvan onlangs gebleken is dat dŠt vooral niet zou moeten: de ontstekingsremmer veroorzaakt nl. nog meer beschadigingen. Dit soort middelen zijn goed voor de astma-ptn, niet voor ons. Toch wordt het ons zomaar voorgeschreven.

Dat zijn zo enkele, niet mis te verstane problemen waar wij met onze ziekte tegenaan lopen.

Verder is het trouwens van het grootste belang dat uw zus elke dag haar slijm op kan hoesten, zodat er geen bacteriŽn in de longen achterblijven. Daardoor zullen er beslist minder ontstekingen optreden. Ophoesten kan geleerd worden via speciale technieken, maar gebeurt vooral na flink sporten, waarbij diep geademd wordt. Maar hopelijk is dit al lang bij u bekend.

Hopelijk bent u zo voldoende geÔnformeerd.

Hartelijke groet,
Ini
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Aantal BE-patienten

Bericht  kardon op do jan 28, 2010 1:24 pm

Halllo allemaal,

Ik ben terug van even weggeweest. In oktober is mijn zoontje Mees geboren. Door alle hectiek daaromheen ben ik een tijd niet meer online geweest. Heb even een beetje teruggelezen wat er zoal gepost is. Mijn oog viel op Ini's oproep. Met Roos ga ik om de drie maanden op controle bij een gespecialiseerde kinderarts. Hij heeft ons verteld dat hij naast Roos nog 1 ander patientje met BE ziet, maar hij zei er toen wel bij dat er bij dat kind 'meer aan de hand was'. Daar heb ik toen niet op doorgevraagd, maar dat zou natuurlijk best COPD oid kunnen zijn.
Van de huisarts weet ik het niet, zal ik nog eens vragen.

Groeten, Kim

kardon

Vrouw Aantal berichten : 15
Leeftijd : 44
Woonplaats : Tilburg
Registration date : 24-11-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het onderzoek

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 1 van 2 1, 2  Volgende

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum