Wachten bij een stoplicht: hoe erg is dat?

Ga naar beneden

Wachten bij een stoplicht: hoe erg is dat?

Bericht  Ini op wo apr 18, 2012 2:14 pm

Wachten bij een stoplicht: hoe erg is dat?
Bron: Astmafonds doet onderzoek


Hoe erg is kort en veel?
Op een druk kruispunt op het stoplicht wachten, kan niet gezond zijn. Dat ruik je zo. Maar misschien valt de schade aan je longen nog wel mee: zo lang sta je daar ook weer niet. TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoeken samen hoe sterk de longen van astma- en COPD-patiŽnten reageren op dieseldampen.

Uitlaatgassen zijn in de stad de belangrijkste bron van luchtvervuiling. Vooral diesel zorgt voor gezondheidsproblemen, met name bij ouderen en bij mensen met longziekten als astma en COPD. Maar het is niet bekend hoe schadelijk de dieseldampen zijn die je als verkeersdeelnemer inademt, bijvoorbeeld als je naast een vrachtwagen fietst of op druk kruispunt wacht. TNO-er Ingeborg Kooter en hoogleraar in Celbiologie en Immunologie Pieter Hiemstra van het LUMC doen daar onderzoek naar.


Hoe erg is kort en veel
Om te weten hoe schadelijk een stof voor het lichaam is, zijn twee dingen belangrijk: hoe lang ben je er aan blootgesteld en hoeveel van de stof heb je binnen gekregen. Opvallend genoeg is er maar heel weinig bekend over de gevolgen van korte, maar hevige blootstelling aan dieselgassen Ė zoals op dat drukke kruispunt. Voor astma- en COPD-patiŽnten zou zoín piek wel eens extra schadelijk kunnen zijn. Het kan een benauwdheidaanval uitlokken. Voor Kooter en Hiemstra redenen genoeg om juist hier onderzoek naar te doen.


Verbrande diesel op maat
De twee onderzoekers gebruiken geen proefpersonen voor het onderzoek, maar doen experimenten met longcellen. Zij gebruiken hiervoor longcellen van mensen met astma en COPD en cellen van gezonde mensen. In het laboratorium worden die cellen opgekweekt tot het er genoeg zijn voor de experimenten. Vervolgens gaan ze naar TNO. Dat instituut doet veel onderzoek voor de auto-industrie. TNO kan uitlaatgassen maken en zo de omstandigheden in het verkeer precies nabootsen.


Tomtom voor schone route
De onderzoekers bekijken hoeveel schade de dieselgassen aanrichten in de longcellen. Het onderzoek moet uitmonden in heldere adviezen voor astma- en COPD-patiŽnten. Moeten zij drukke wegen en kruispunten ontwijken, of is het niet zo erg als gedacht? Misschien leidt het project wel tot een soort tomtom, die aangeeft welke route voor fietsers en wandelaars de gezondste is.


Looptijd van dit project: van 1 februari 2011 tot 1 december 2015
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum