Bloed ophoesten (hemoptoŽ)

Ga naar beneden

Bloed ophoesten (hemoptoŽ)

Bericht  Ini op za apr 07, 2012 4:58 pm

Wat is haemoptoŽ?

HaemoptoŽ is het ophoesten van bloed uit de luchtwegen. Sputum met spoortjes bloed is een tamelijk veelvoorkomend verschijnsel en meestal niet ernstig. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om infecties en acute of chronische bronchitis. Wanneer het sputum echter veel bloed bevat, moet de oorzaak hiervan snel worden onderzocht. Tumoren, meer in het bijzonder longkanker, zijn verantwoordelijk voor 20% van de gevallen van haemoptoe. Bij een longinfarct (longweefsel dat afsterft omdat de slagader die dat weefsel van bloed voorziet, is afgesloten) kan eveneens haemoptoŽ optreden. Een longslagader kan worden afgesloten (longembolie) wanneer er een bloedstolsel met het bloed wordt meegevoerd (meestal vanuit de benen) en in die slagader komt vast te zitten. Er kan een ernstige bloeding optreden als er per ongeluk bij een onderzoek een longbloedvat door een katheter wordt beschadigd. HaemoptoŽ kan ook worden veroorzaakt door hoge bloeddruk in de longaders, wat weer een gevolg kan zijn van hartfalen.


Diagnose

Als er bij haemoptoŽ veel bloedverlies optreedt of als haemoptoŽ vaak terugkomt, dan kan er een levensbedreigende situatie ontstaan. De bron van het bloedverlies moet dus worden opgespoord om het bloeden te stoppen. Door middel van een bronchoscopie (een onderzoek waarbij een starre of flexibele glasvezelbuis in de bronchiŽn wordt gebracht) kan de bloeding worden opgespoord. Een longembolie kan door middel van een scan met een radioactieve stof (perfusiescan) worden vastgesteld. Ondanks de onderzoeksmogelijkheden wordt in 30 tot 40% van de gevallen de oorzaak van haemoptoŽ niet achterhaald, maar bij een ernstige bloeding wordt de oorzaak meestal wel gevonden.


Behandeling

Een lichte vorm van haemoptoŽ hoeft niet te worden behandeld, of als er sprake is van een infectie wordt atibiotica ingezet. Bij een bloeding kunnen er stolsels ontstaan die de luchtwegen afsluiten en zo nog meer ademhalingsproblemen veroorzaken. Hoesten is dus belangrijk om de luchtwegen schoon te houden en mag niet met antitussiva worden onderdrukt. Het ophoesten van een bloedstolsel kan worden vergemakkelijkt door het inademen van fysiologisch zout met een verstuiver of vernevelaar. Ademhalingstherapie kan noodzakelijk zijn. Een groot stolsel dat een hoofdbronchus afsluit, kan met een bronchoscoop worden verwijderd. Een bloeding uit kleinere bloedvaten stopt meestal uit zichzelf, maar een bloeding uit een groot bloedvat moet gewoonlijk wel worden behandeld. Door middel van een ingreep, embolisatie geheten, wordt geprobeerd de bloedende slagader af te sluiten. Onder doorlichting wordt er een katheter in het bloedvat gebracht, waarna er een chemische stof wordt ingespoten die het bloedvat afsluit. Een bloeding door een infectie of hartfalen neemt gewoonlijk af als de onderliggende aandoening met succes wordt behandeld. Soms is er een bronchoscopie of een operatie nodig om de bloeding te stoppen, of moet het zieke deel van de long operatief worden verwijderd. Deze ingrepen, die een groot risico met zich meebrengen, worden uitsluitend als laatste redmiddel toegepast. Als stollingsstoornissen mede een rol spelen bij de bloeding, dan kan er een transfusie van plasma, stollingsfactoren of bloedplaatjes nodig zijn.

Bron: Ella's Blog www.longziekten.weblog.nl
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Bloed ophoesten (hemoptoŽ)

Bericht  Lilian moderator op za apr 07, 2012 5:31 pm

Hoi Ini,

Goed bezig Very Happy , duidelijke informatie.

Groetjes Lilian
avatar
Lilian moderator

Vrouw Aantal berichten : 902
Leeftijd : 54
Woonplaats : Vlijmen
Registration date : 10-06-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Bloed ophoesten (hemoptoŽ)

Bericht  Josephina forumbeheer op ma apr 09, 2012 3:14 pm

Hoi Iniī

Bedankt weer voor het mooie stukje.

Groetjes Josephina.
avatar
Josephina forumbeheer

Vrouw Aantal berichten : 1171
Leeftijd : 57
Woonplaats : lelystad
Registration date : 08-06-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Bloed ophoesten (hemoptoŽ)

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum