Richtlijnen bij bacteriŽle longinfectie

Ga naar beneden

Richtlijnen bij bacteriŽle longinfectie

Bericht  Ini op di dec 07, 2010 7:02 pm

Bij het vermoeden van een bacteriŽle longinfectie wil ik de volgende procedure voorstellen om hier snel, goed en vooral zorgvuldig op te reageren.

a. Vraag de arts (huisarts en/of longarts) om 'Cito' te laten prikken op je bezinksel (BSE en de CRL). Cito, betekent dat de bloedwaarden nog dezelfde dag beschikbaar zijn. Aan de hoogte van het bezinksel is te zien of je zomaar een griepje hebt, of dat er inderdaad sprake is van een bacteriŽle. longinfectie.
b. Vraag om een 'uitgebreide' sputumkweek. Uitgebreid, omdat er met de reguliere kweek bijzondere bacteriŽn over het hoofd worden gezien. Helaas duurt het een dag of vijf voor de uitslag van de kweek bekend is.

ad a.
Als het bezinksel wijst op een infectie dan kun je aan de hand van hoe je je voelt, bepalen of je aan een 'breedspectrum' antibioticum begint of dat je af kunt wachten tot de uitslag van de sputumkweek bekend is. En misschien lost je limmuunsysteem het zelf op. Het breedspectrum antibioticum is helaas erg slecht voor je lichaam en geeft veel kans op bijwerkingen. Maar als je steeds zieker wordt, heb je geen keuze.

ad b.
Als via de sputumkweek bekend is om welke bacterie het gaat dan kun je een 'gericht' antibioticum inzetten. Anders dan van een breedspectrum heb je daar meestal minder hinder van. Bovendien weet je dan zeker dat je het juiste middel te pakken hebt, want het breedspectrum antibioticum pakt niet alle bacteriŽn aan.

Mede in verband met de toenemende resistentie is dit een prima procedure, die al door meerdere artsen gehanteerd wordt.

Ini
Met dank aan Yvonne en Aly
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum