Resultaat onderzoeken naar geinhaleerde ontstekingsremmers

Ga naar beneden

Resultaat onderzoeken naar geinhaleerde ontstekingsremmers

Bericht  Ini op do jul 08, 2010 5:06 pm

Hieronder het resultaat meerdere onderzoeken naar geÔnhaleerde steroÔden (ICS) bij bronchiŽctasieŽn, waarvan de laatste, en meest uitgebreide in 2007 plaatsvond. Ik heb de vertaalde Engelse tekst hier gekopieerd, en met een beetje goede wil is deze wel te lezen. Ik heb verder de uiteindelijke conclusie in een verbeterde versie als eerste neergezet. Hopelijk schept dit wat meer duidelijkheid in deze kwestie, die toch voor meerderen (forumdeelnemers en la's) een heet hangijzer is. Dit onder voorbehoud van mijn kanttekening bij de bijwerkingen van ICS (zie hieronder). Hoewel ik het plaatje voor mezelf al wel rond heb, ben ik nog opzoek naar betrouwbare sites voor informatie. Het resultaat daarvan kunnen jullie snel verwachten.

Ini


Publicatie PubMed 2010

US National Library of Medicine
National Institute of Health


Klik hier door voor info over PubMet.gov

CONCLUSIES: Uit het huidige onderzoek blijkt dat er onvoldoende bewijs is om routinematig gebruik van geÔnhaleerde steroÔden (ICS) bij volwassenen met een stabiele toestand van bronchiŽctasieŽn aan te bevelen. Een therapeutische proef bij volwassenen met moeilijk te bestrijden symptomen moet worden afgewogen tegen de bijwerkingen*, vooral wanneer hoge doses worden gebruikt. Er kan geen aanbeveling worden gedaan voor het gebruik ICS bij volwassenen tijdens een acute verergering of bij kinderen, omdat er geen studies beschikbaar zijn.


ARTIKEL

GeÔnhaleerde steroÔden voor bronchiŽctasieŽn

Kapur N , S Bell , Kolbe J , Chang AB .
Child Health Division, Menzies School of Health Research, Charles Darwin Uni & Qld Respiratory Childrens Centre, RCH, Brisbane, Queensland, AustraliŽ. dr_kapurnitin@rediffmail.com

Update van:
ē Cochrane Database Syst Rev 2000; (2): CD000996.

Abstract

ACHTERGROND: bronchiŽctasieŽn wordt steeds meer erkend als een belangrijke oorzaak van respiratoire morbiditeit vooral in ontwikkelingslanden en in sommige etnische populaties van welvarende landen. Het wordt gekenmerkt door irreversibele dilatatie van de luchtwegen, algemeen geassocieerd met chronische bacteriŽle infectie. Medisch management is hoofdzakelijk bedoeld om ziekte te verminderen door het beheersen van de symptomen en door het voorkomen van de progressie van bronchiŽctasieŽn.
Doel: Het evalueren van de werkzaamheid van inhalatiecorticosteroÔden (ICS) bij kinderen en volwassenen met bronchiŽctasieŽn (a) tijdens stabiele bronchiŽctasieŽn, en voor het terugdringen; (b) de ernst en de frequentie van acute respiratoire exacerbaties en (c) lange termijn pulmonaire achteruitgang.

ZOEKEN STRATEGIE: De Cochrane Register van gecontroleerde studies (CV), de Cochrane Airways Group Gespecialiseerde Registreer Samenwerking en Cochrane Airways Group, MEDLINE en EMBASE-databases werden doorzocht door de Cochrane Airways Group. De meest recente zoekopdrachten werden uitgevoerd in september 2007. Selectiecriteria: Alle gerandomiseerde gecontroleerde studies vergelijken ICS met een placebo of geen medicatie. Kinderen en volwassenen met een klinische of radiologische bewijs van bronchiŽctasieŽn waren opgenomen, maar patiŽnten met cystic fibrosis (CF) werden uitgesloten. Gegevensverzameling en-analyse: de resultaten van zoekopdrachten zijn getoetst aan vooraf vastgestelde criteria voor opname.

BELANGRIJKSTE RESULTATEN: Er waren geen pediatrische studies. Zes volwassen studies voldeden aan de inclusie criteria. Van de 303 gerandomiseerde, 278 proefpersonen voltooiden de proeven. Op de korte termijn-groep (ICS voor minder dan 6 maanden tijd), volwassenen op grote doses van ICS (2 g per dag van budesonide equivalent) had aanzienlijk verbeterd geforceerde expiratoire volume in de eerste seconde (FEV (1)), geforceerde vitale capaciteit ( FVC), kwaliteit van leven (KVL) score en sputum volume, maar geen significant verschil in de peak flow, exacerbaties, hoesten of piepen, in vergelijking met volwassenen in de controle-arm (geen ICS). Wanneer alleen placebo-gecontroleerde studies werden opgenomen, waren er geen significant verschil tussen de groepen in alle uitkomsten onderzocht (spirometrie, klinische resultaten van verergering of het sputum volume etc). De enkele studie op lange termijn resultaten toonden geen significant effect van inhalatiesteroÔden in een van de uitkomsten. Auteurs

CONCLUSIES: Het huidige onderzoek blijkt dat er onvoldoende bewijs om het routinematig gebruik van geÔnhaleerde steroÔden bij volwassenen met stabiele toestand bronchiŽctasieŽn aan te bevelen. Terwijl een therapeutische proef mag slechts worden gerechtvaardigd bij volwassenen met moeilijk te symptomen te bestrijden en in bepaalde subgroepen, dit moet worden afgewogen tegen de bijwerkingen vooral wanneer hoge doses worden gebruikt. Geen aanbeveling kan worden gemaakt voor het gebruik van ICS bij volwassenen tijdens een acute verergering of bij kinderen (voor een staat) en omdat er geen studies.

PMID: 19160186 [PubMed - indexed voor MEDLINE]

Klik door naar dit artikel op het internet
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Nadelig effect inaler met ontstekingsremmer op be

Bericht  Ini op do jul 08, 2010 6:27 pm

Zoals ik in bovenstaand bericht beloofde, zou ik nog met betrouwbare gegevens over het eventuele nadelige effecten van de inhaler met ontstekingsremmer bij de be-patiŽnt terugkomen. Dat was eigenlijk een fluitje van een cent, want ik vond deze gegevens al snel in ons eigen Farmacotherapeutisch Kompas, gegevens die ik ook elders gelezen heb.

Onder het kopje Contra-indicaties wordt hier het volgende vermeld:
Infecties van de luchtwegen. Status asthmaticus. Tuberculose. Overgevoeligheid voor corticosteroÔden. Terughoudendheid is geboden bij longafwijkingen zoals bronchiŽctasieŽn en pneumoconiose.

Al met al is het mij dan nu helemaal duidelijk.
(a) Of de ontstekingsremmer goed werkt tegen je ontstekingen, moet je nog maar afwachten, want dat is niet bewezen, en
(b) je loopt meer risico op bacteriŽle infecties die je juist het liefst helemaal buiten de deur wilt houden.
Overige evt. nadelen (de toch al kapotte bronchiwand wordt dunner of het spulletje komt door het slijm toch niet op de juiste plek) zijn in dit forum al meerdere malen genoemd.

Ik zou zeggen: wil je zo gezond mogelijk blijven, praat dan a.d.h.v. deze gegevens (print ze uit) maar eens goed met je longarts door wat in jouw geval het nu verstandigst is. Bedenk daarbij dat het voorschrijven van de inhaler met alles erop en eraan standaard is voor de la's, alsof wij astmapatiŽnten zijn. Heb je echt een ontstekingsremmer nodig, omdat je ontstekingen zo af en toe op gaan spelen? Dan kun je altijd nog van die piepkleine stootkuurtjes slikken. Dat wordt ook aanbevolen op diverse sites en mijn la's schrijft mij dit voor indien nodig (gelukkig nog niet gebeurd).
De la's mogen best eens na gaan denken over de behandeling van be, en daarbij meedenken met de patiŽnt om wiens lijf het gaat, en wij zijn niet standaard. Gelukkig zie ik de laatste tijd be meer en meer in de aandacht komen, omdat het gewoon weer meer en meer voor schijnt te komen, dus wie weet wordt be nog eens erkend als een 'echte' ziekte.

Groetjes,
Ini

Sorry, maar ik krijg die link naar het Farmacotherpeutisch Kompas echt niet aan de praat. Dus gebruik de ordinaire versie van hieronder maar Wink. http://www.fk.cvz.nl/default.asp?soort=preparaattekst&naam=beclometason%20(bij%20astma)
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Resultaat onderzoeken naar geinhaleerde ontstekingsremmers

Bericht  Josephina forumbeheer op di jul 13, 2010 2:21 pm

Hoi Ini

Ja je hebt inderddaad gelijk.Die ontstekingsremmers helpen inderaad niet.Mijn la die heeft dat gelukkig ook goed aan gevoeld.Goed van je dat je alles zo mooi hebt opgeschreven erg mooi gedaan.Dank je daarvoor.

groetjes Josephina
avatar
Josephina forumbeheer

Vrouw Aantal berichten : 1171
Leeftijd : 57
Woonplaats : lelystad
Registration date : 08-06-10

Terug naar boven Ga naar beneden

bedankt

Bericht  Gast op di sep 14, 2010 9:54 pm

Ik heb het al eerder geschreven, maar ben nu weer zo onder de indruk van je research, dat ik je nogmaal wil bedanken hoe je alles voor ons uitzoekt. Ik ga dit zeker overwegen, ik heb nu serevent ipv. seretide in huis, maar misschien moet ik wel helemaal niet overstappen, maar ook dit afbouwen? Ik had denk ik met alle infecties geen stabiele be, maar het is aan de beterende hand, dus wie weet straks met de propolis erbij? groetjes,
Nen

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Resultaat onderzoeken naar geinhaleerde ontstekingsremmers

Bericht  Lilian moderator op wo sep 15, 2010 1:45 pm

Hoi Ini,

Bedankt voor je uiteenzetting. Ook ik heb seretide gebruikt, maar na kort gebruik weer mee gestopt. Het zet geen zoden aan de dijk en ik kreeg als bijwerking kramp in mijn voeten.

groetjes Lilian
avatar
Lilian moderator

Vrouw Aantal berichten : 902
Leeftijd : 54
Woonplaats : Vlijmen
Registration date : 10-06-08

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Resultaat onderzoeken naar geinhaleerde ontstekingsremmers

Bericht  Ini op wo sep 15, 2010 2:45 pm

Hoi Lilian,

Ik heb in 2003 drie maanden seritide gebruikt en toen kon ik bijna niet slapen van de onrust in mijn benen en voeten: spiertrillingen. Toen het mij uiteindelijk gelukt was om dat weer wŤl te kunnen, ondanks alles, smeekte de la mij zowat om er alsjeblieft mee op te houden. Hij zei letterljk: alsjeblieft geloof me nou... Ze waren er toen kennelijk achter gekomen dat je dat spulletje maar liever niet moest gebruiken in geval van be. Maar vandaar dat ik er zo bovenop zit als de inhaler ter sprake komt en ik e.e.a. wel moest uitzoeken. Jammer trouwens, dat ik toen vergeten ben te vragen waarom ik er dan mee op moest houden. Toen was ik nog stukken minder bijdehand, denk ik. Inderdaad hielp het helemaal niets, dat is ook mijn ervaring. Ofwel het maakte niets uit of ik het gebruikte of niet.

Groetjes,
Ini
avatar
Ini
Admin

Vrouw Aantal berichten : 2074
Leeftijd : 74
Woonplaats : Dordrecht
Registration date : 09-04-08

http://picasaweb.google.com/vinedor

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Resultaat onderzoeken naar geinhaleerde ontstekingsremmers

Bericht  Gast op do sep 16, 2010 7:04 am

Bij mij is dat denk ik toch niet helemaal het geval, nu ik er over nadenk.
Ik heb 1x een longontsteking gekregen door mijn eigen slordigheid. Met de seretide moet je goed in de gaten houden (en dat is dan verpleegkundige...ik weet het, bij m'n patienten was ik er zo alert op, maar dat terzijde, haha) of de spuitflacon niet op 0 staat. En zo heb ik vrolijk door zitten inhaleren terwijl de flacon leeg was. Met een ontsteking als resultaat...
Ik krijg volgens mij wel meer slijm, als ik het niet gebruik. Ik zal het zoals gezegd bespreken met de la en opletten...
Gr. Nen

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Resultaat onderzoeken naar geinhaleerde ontstekingsremmers

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum